10 ting å oppleve på MUNCH i påsken
Verksted med flytende tusj og blekk, en labyrint du kan gå deg vill i, og hemmelige historier i veggene. Hos oss er det noe for alle i familien.

Foto: Alexander Ramsland
1. BLI MED PÅ Å SKAPE, FORANDRE OG LEKE I DETTE VERKSTEDET
Hjernelabyrinten er en stor og snirklete labyrint i brun, krøllet papp, som fyller en av de største salene i nye MUNCH i Bjørvika. Her kan du forsvinne inn, og blant annet skrive og tegne på veggene, spille spill, utforske på egenhånd, krype inn i en mørk hule, eller rett og slett ta en pust i bakken. Bare fantasien setter grenser!

Foto: Darja Olsevskaja © Munchmuseet
Installasjonen er inspirert av hjernen vår, men også av Munchs eksperimenterende arbeidsmetoder. Dette er siste sjanse til å besøke denne opplevelsen, som stenger mandag 18. april.
Du kan lese mer om Hjernelabyrinten her.
2. OPPDAG SMÅ HISTORIER I VEGGENE
I de samme salene som hovedverkene Skrik, Madonna og Pikene på broen befinner seg, tilbys barn i alderen 3 til 10 år en egen opplevelse av samlingsutstillingen Edvard Munch uendelig gjennom små hull i veggen. Her kan barna kikke inn på motiver basert på spesialskrevne fortellinger av forfatteren Lene Ask, som formidler temaene Munch arbeidet med på deres premisser.

Foto: Alexander Ramsland
For de eldre barna har vi oppgaver og spørsmål skrevet på veggen, som åpner for refleksjon rundt Munchs kunst.
Utstillingen finner du i museets 4. etasje, og du kan lese mer om opplevelsen her.
3. BLI MED PÅ VERKSTED MED FLYTENDE TUSJ OG BLEKK
Edvard Munch likte å la materialene leve sitt eget liv og å se hva som oppsto av seg selv mens han malte. I påskeferien inviterer MUNCH til verksted med flytende tusj og blekk sammen med kunstner Janicke Schønning. Her skal vi leke med balansen mellom tilfeldighet og kontroll, og ønske det tilfeldige velkommen. Vi eksperimenterer med forskjellige virkninger av tusjpensler, blekk og vann på kvalitetspapir i store formater.
Verkstedet er anbefalt fra 4—12 år, og koster kr 50 pr. barn. Påmelding til verkstedet finner du her.
4. SE MUNCHS EGET MALERUTSTYR
Visste du at Edvard Munch testamenterte bort alle eiendelene sine – også møbler, klær og malerutstyr – da Oslo kommune arvet alle bildene hans? Nå viser vi frem ting som aldri har vært utstilt før, og vi har også laget en modell av Ekely, Munchs hjem de siste 30 årene av hans liv, der du kan ta på, teste og utforske alt du ser.
Utstillingen Edvard Munch Skygger kan oppleves i museets 5. etasje.

Foto: Ole-Martin Sandness © Munchmuseet
5. SLÅ DEG NED BLANT ENORME MALERIER
Opplev Edvard Munchs aller største malerier, som måler opptil 50 kvadratmeter og er så store at de måtte heises gjennom et hull i museumsveggen, i en spesialbygget sal som strekker seg over to etasjer. Her finner du også et oppdagelsesbord som byr på interaktive opplevelser for barn og unge.
Utstillingen Edvard Munch Monumental finner du i museets 6. etasje.
Les også: 5 tips til deg som skal besøke MUNCH med barn
6. GÅ PÅ OPPDAGELSESFERD - FRA FUGLEPERSPEKTIV
En helt ny bydel har vokst frem siden MUNCHs grunnstein ble lagt ned på museumstomten i 2016, og fra de øverste etasjene har du full oversikt over det som skjer på gateplanet under deg.

Foto: Alexander Ramsland
Her har du hele byen og fjorden for dine føtter, og den spektakulære utsikten nordover fra 10. etasje og vestover fra toppetasjen har blitt populære baktepper for fotoseanser og selfies. Kanskje du tør å legge deg på de skrå vinduene og virkelig oppleve byen fra fugleperspektiv også?
Les også: Interaktive opplevelser for barn i utstillingene
7. HILS PÅ DEN LILLE MUSA FRA EKELY
Inni Edvard Munchs hjem Ekely, slik vi har gjenskapt det i utstillingen Skygger, bor det en liten mus som lever sitt helt egne liv parallelt med kunstneren. Om barna følger de små sporene i utstillingen, vil de finne musehull i møbler, kasser og trapper, og oppdage scener med musen «Herr Storm» i hovedrollen.
Du finner musen Herr Storm og en rekke andre spennende ting i utstillingen Edvard Munch skygger i 7. etasje.

8. SPIS OG DRIKK I SPEKTAKULÆRE OMGIVELSER
Kaféen vår i lobbyen byr på deilig mat og uformell stemning, og er perfekt både for en pause i museumsbesøket, eller som et turmål i seg selv. Her er det barnestoler til utlån, og mulighet for å finne noe alle kan like å spise. Kun babymat kan medbringes. Er det noe som skal feires, eller er dere bare ute etter litt mer staselige rammer, kan vi anbefale restauranten i 12. etasje, for lunsj eller middag. Her spiser og drikker du godt, med unik fjordutsikt og omgitt av kunst i verdensklasse.
Les mer om vårt serveringstilbud, book bord og sjekk åpningstidene her.
9. FÅ MED DEG SISTE SKRIK
Med sin ikoniske status og tydelige symbolikk er det liten tvil om at Skrik er et høydepunkt for mange besøkende. På MUNCH finner du tre versjoner av Edvard Munchs Skrik – et maleri, en tegning og et trykk. En av disse er alltid utstilt, mens de to andre hviler i mørket i mellomtiden. Årsaken til dette er at alle versjonene av Skrik er utført på papp eller papir, noe som gjør dem skjørere enn oljemalerier på lerret.

Ved å beskytte dem og begrense tiden de blir eksponert for lys, sørger museet for at også nye generasjoner med barn og unge i fremtiden kan glede og undre seg over Munchs kraftfulle motiv.
Forbered besøket ved å lese mer om historien bak motivet Skrik her.
10. TA EN TUR I OSLOBUKTA
Nærområdet rundt MUNCH har fått navnet Oslobukta, og omfatter restauranter, butikker, gallerier og opplevelser der byen møter fjorden. Spis lunsj på the Vandelay og avslutt med en saftig donut fra Talormade, sjekk ut ny, norsk mote fra Envelope1976 og Holzweiler, besøk galleriet Kösk og konseptbutikken Dapper - eller sjekk ut det foreløpig siste tilskuddet til området, baren Hammerhai. I solskinn er det nydelig å ta en pust i bakken på brygga mens barna utfolder seg i det store lekeanlegget på prisnominerte Stasjonsalmenningen.
MUNCH holder åpent gjennom hele påsken, med redusert åpningstid 10-18 på offentlige høytidsdager. For alle åpningstider, se her.
Kjekt å vite når du besøker MUNCH
Barnevogner kan brukes i lobbyen og kafeen i 1. etajse, men kan dessverre ikke medbringes oppover i etasjene hvor utstillingssalene er. Vi anbefaler bæresjal eller bæreseler til babyer, og har bæreseler til utlån. Barnevognparkering ved hovedinngang. Ved noen tilfeller i helgene kan det være fullt inne, og man må parkere vognen utenfor.
Toaletter og stellerom: Du finner HC-toaletter med stelleplass for barn i garderoben i lobbyen, samt i 3., 6., 12. og 13. etasje.
Rulletrapp og heis: Dere tar dere mellom etasjene ved hjelp av rulletrapper eller heis. Det finnes to heisløp. Heisen fra lobbyen går direkte fra 1. til 12. etasje og er forbeholdt gjester til baren og restauranten, mens heisen som ligger i området hvor dere har vist billett betjener alle etasjer med utstillinger.
Vennligst la gjester som er avhengige av heis slippe foran i køen.
Mat & drikke: Kaféen i lobbyen byr på god mat og uformell stemning. Her er det barnestoler til utlån, og mulighet for å finne noe alle kan like å spise. Kun babymat kan medbringes.
Babymat og flasker, samt nødvendige medisiner, kan medbringes inn i sikkerhetssonen hvor utstillingene befinner seg. Sittemuligheter gjennom hele museet.
Hjelp oss ta vare på kunsten: Som hovedregel er det ikke lov å berøre kunsten. Viser vi kunst dere kan ta på, vil dere få tydelig beskjed om det. Hold en armlengdes avstand, og snakk med barna om hvorfor de kun kan se – ikke røre.
Fotografering: Det er hyggelig om du ønsker å ta bilder i museet, men vennligst ikke bruk blits i utstillingene.
Hittegods leveres til, og kan hentes hos, vår resepsjon/varemottak, som ligger til venstre for hovedinngang.